کارگاه چگونه تنبیه نکنیم

روز دوشنبه ۸ دی‌ماه، کارگاه آموزشی «چگونه تنبیه نکنیم؟» با حضور خانواده‌ها در سالن همایش مدرسه غیرانتفاعی مهرگان بابل برگزار شد. این کارگاه با هدف افزایش آگاهی والدین در زمینه تربیت صحیح فرزندان، جایگزین‌های تنبیه و تقویت ارتباط مؤثر والد–فرزند برنامه‌ریزی شده بود و با استقبال خوب اولیا همراه شد. در این نشست تخصصی، خانم دکتر نظری به‌عنوان مدرس کارگاه، به بررسی علمی و کاربردی موضوع تنبیه، تشویق، همدلی و رفتار قاطعانه با فرزندان پرداختند و نکات مهمی را در اختیار خانواده‌ها قرار دادند.

انواع تشویق و تنبیه؛ مرز باریک تربیت و تخریب

در ابتدای کارگاه، انواع تشویق‌ها و تنبیه‌ها مورد بررسی قرار گرفت. خانم دکتر نظری تأکید کردند که تنبیه نادرست نه‌تنها باعث اصلاح رفتار کودک نمی‌شود، بلکه می‌تواند منجر به کاهش اعتمادبه‌نفس و عزت‌نفس فرزند شود. ایشان تنبیه را به دو نوع مثبت و منفی تقسیم کردند و توضیح دادند که بسیاری از والدین، ناخواسته از تنبیه‌های منفی کلامی و رفتاری استفاده می‌کنند؛ تنبیه‌هایی که اثرات مخرب عاطفی بلندمدت دارند.

تنبیه یعنی مقصر جلوه دادن فرزند؟

یکی از نکات کلیدی مطرح‌شده در این کارگاه این بود که تنبیه به معنای مقصر جلوه دادن فرزند است و این موضوع باعث ایجاد احساس گناه و شرمندگی در کودک می‌شود. خانم دکتر نظری بیان کردند: شرمندگی و احساس گناه، مانند یک ماشین تخریب عمل می‌کند. وقتی در صحبت با فرزندمان طوری برخورد کنیم که او خودش را بد، ناتوان یا بی‌ارزش بداند، در واقع به‌جای اصلاح رفتار، شخصیت او را تخریب کرده‌ایم.

چه زمانی باید با فرزندمان همدلی کنیم؟

در بخش دیگری از کارگاه، به موضوع همدلی با فرزندان پرداخته شد. همدلی به این معناست که احساس کودک دیده و درک شود، نه اینکه رفتار اشتباه او تأیید شود. همدلی یعنی:

  • شنیدن بدون قضاوت
  • نام بردن از احساس کودک
  • جدا کردن رفتار اشتباه از هویت کودک

باورهای نادرست والدین درباره اشتباهات فرزندان

خانم دکتر نظری به باورهای غلط والدین درباره اشتباهات فرزندان اشاره کردند؛ از جمله اینکه:

  • «اگر سخت‌گیری نکنیم، بچه لوس می‌شود»
  • «باید خطایش را به رخش بکشیم تا یاد بگیرد»

ایشان تأکید کردند که تکرار رفتارهای نادرست کودک معمولاً نتیجه تنبیه اشتباه، برچسب‌زنی و قضاوت مداوم است.

از چه جملاتی نباید در تنبیه استفاده کنیم؟

در این کارگاه تأکید شد که هنگام برخورد با فرزند، نباید از جملاتی مانند:

  • شلخته‌ای
  • بی‌ادبی
  • همیشه خراب‌کاری استفاده شود؛ زیرا این جملات برچسب‌زننده و مخرب شخصیت هستند.

به‌جای آن، والدین باید آنچه را می‌بینند توصیف کنند، نه قضاوت.

رفتار قاطعانه؛ نه تنبیه، نه بی‌تفاوتی

یکی از مباحث مهم، رفتار قاطعانه بود؛ رفتاری که نه خشن است و نه منفعل. رفتار قاطعانه یعنی:

  • تعیین حد و قانون
  • احترام به احساس کودک
  • پایبندی به تصمیمات تربیتی بدون تحقیر 

پرسش و پاسخ خانواده‌ها با دکتر نظری

در پایان این کارگاه، بخش پرسش و پاسخ برگزار شد و خانواده‌ها سؤالات خود را در زمینه تنبیه، تشویق، همدلی و رفتار با فرزندان مطرح کردند که توسط خانم دکتر نظری به‌صورت تخصصی پاسخ داده شد. برگزاری این‌گونه کارگاه‌های آموزشی در مدرسه غیرانتفاعی مهرگان بابل گامی مؤثر در راستای ارتقای آگاهی والدین و تربیت سالم نسل آینده است.

جلسه آموزشی والدین در مدرسه غیرانتفاعی مهرگان
کارگاه چگونه تنبیه نکنیم در مدرسه مهرگان بابل

مطالب پیشنهادی:

روز صنعت پتروشیمی

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x